Highlights
Leishmaniasis vaccin hond

Virbac brengt CaniLeish® op de markt; het eerste vaccin in Europa tegen canine Leishmaniasis (Leishmania infantum).

Het vaccin bevat ESP eiwitten die door de parasiet worden uitgescheiden. Deze stimuleren de voor de bestrijding van de intracellulaire parasiet benodigde celgemedieerde afweer. Het vaccin bevat dus geen parasieten die een pathogeen effect zouden kunnen veroorzaken.

Geadviseerd wordt om de vaccinatie altijd te combineren met een antiparasiticum tegen zandvliegen. Zandvliegen brengen Leishmaniasis over van hond naar hond; ook is het mogelijk dat mensen besmet worden (zoönose). Geschikte antiparasitaire preventie bij de hond kan met Scalibor® of Advantix®.

Voor vaccinatie moet de hond gezond zijn. Honden die in endemisch gebied geweest zijn moeten vooraf getest worden op Leishmania. De Speed Leish K® sneltest geeft binnen 20 minuten uitsluitsel. De test is ook bij Virbac verkrijgbaar.


Het vaccinatieschema is: De vaccinatie kan (pas) worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Eerst 3 vaccinaties met een interval van 3 weken; bescherming vanaf 4 weken na de laatste vaccinatie. Dus 10 (!) weken voor import in endemisch gebied starten met vaccineren. De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden (booster). Het vaccin reduceert het risico op het ontstaan van klinische leishmaniasis met een factor 4. Lege artis gevaccineerde honden moeten altijd ook behandeld worden met een antiparasiticum tegen zandvliegen (Scalibor® of Advantix).

Nog los van de discussie of iedere individuele hond altijd voldoende immuunrespons heeft op een vaccinatie is de combi met Scalibor® of Advantix® zeer zinvol voor het tevens beschermen tegen teken die ziektes (Ehrlichiose, Babesiose en Borreliose) kunnen overbrengen. Bovendien beschermt het vaccin tegen ‘slechts’ één, weliswaar het verreweg meest voorkomende type Leishmania.

Geadviseerd wordt om de hond  minimaal 2 weken voor de eerste serie vaccinaties en de jaarlijkse booster te ontwormen.

Prijs: Uitgaande van 1 consult, 3 vaccinaties, 1 test vooraf en de gebruikelijke marges zal de consumentprijs al gauw tussen de € 250 – 300 komen.

Praktijkervaring heeft geleerd, dat het in vrijwel alle Leishmaniasis gevallen die patiënt zijn in een Nederlands dierenkliniek  gaat om autochtone honden uit of honden die langere tijd verbleven / verblijven in een endemisch gebied. Onder de ‘vakantiegangers’ zagen / zien we uiterst zelden of geen gevallen van Leishmaniasis; zeer waarschijnlijk mede door consequente antiparasitaire preventie bij verblijf in endemische gebieden.

Dierenartsen zullen vooral in deze tijd gevraagd worden om de cliënt te adviseren in het kosten baten plaatje. Voor ‘vakantiegangers’ (kort verblijf) naar niet of minder verdachte vakantieoorden binnen een overigens verdacht land zal mogelijk meer de nadruk liggen op antiparasitaire preventie; voor de langblijvers in duidelijk endemische gebieden zal vaccinatie een uitkomst zijn!


CaniLeish vaccin:

http://www.virbac.nl/producten/hond/vaccins/canileish

Speed Leish K sneltest:

http://www.virbac.nl/producten/hond/vaccins/speed-leish-k